DODATKI DO PASZ
AMINOKWASY
Aminokwasy to dodatki stosowane w żywieniu zwierząt monogastrycznych. W większości są to związki azotowe, stanowiące składniki budulcowe białek. Są niezbędnymi składnikami do wzrostu i rozwoju tkanek, narządów oraz wchodzą w skład hormonów i innych ciał biologicznie czynnych (enzymów trawiennych, układu nerwowego, układu immunologicznego). Otrzymuje się je na drodze syntezy chemicznej albo fermentacji. Aminokwasy stosuje się celem poprawy wartości pasz naturalnych.
- DL METIONINA
Należy do grupy aminokwasów egzogennych. Jest budulcem białka mięśni i bierze udział w licznych procesach metabolicznych. Zawiera siarkę i jest jej organicznym źródłem dla organizmu. Dzięki metioninie organizmy zwierząt są w stanie wytwarzać kreatynę, cholinę czy epinefrynę.
karta produktu - L – LIZYNA
Lizyna jest aminokwasem egzogennym produkowanym w drodze fermentacji. To pierwszy aminokwas limitujący przyswajalność białka dla trzody i drugi dla drobiu. Właściwe zbilansowanie lizyny zapewnia optymalizację wzrostu zwierząt oraz efektywność wykorzystania paszy.
karta produktu - L – TREONINA
Jest aminokwasem niezbędnym do budowy białek mięśniowych oraz wzrostu zwierząt poprzez wpływ na stawy, kopyta, ścięgna i skórę. Bierze udział w trawieniu, odpowiedzi immunologicznej oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Reguluje pracę wątroby i serca.
karta produktu - L – TRYPTOFAN
Jest aminokwasem egzogennym stosowanym w paszach w celu poprawienia apetytu. Ma wpływ na układ odpornościowy. Podobnie jak pozostałe aminokwasy jest budulcem białka.
karta produktu - L – WALINA
Jest egzogennym aminokwasem, którego główną funkcją biologiczną jest udział w powstawaniu białek mięśniowych oraz wytwarzaniu energii. Dodatkowo L- Walina pomaga regulować poziom cukru, utrzymywać równowagę azotu w organizmie, działa ochronnie na wątrobę.
karta produktu
PRODUKTY PASZOWE
- DDGS – ZBOŻOWY WYWAR GORZELNIANY, SUSZONY
DDGS z uwagi na dużą zawartość białka, które pod względem aminokwasowym jest podobne do białka drożdży, może być traktowany jako alternatywa dla poekstrakcyjnej śruty sojowej.
karta produktu - DDGS – KUKURYDZIANY WYWAR GORZELNIANY, SUSZONY
Skrobia zawarta w ziarnie stanowi podstawę procesu chemicznego powodującego powstanie bioetanolu (alkoholu). W wyniku tego procesu powstaje wywar pofermentacyjny zawierający proteiny, tłuszcze oraz resztki skrobi i celulozy
karta produktu - MĄCZKA BABY
Mączka Baby jest wysokoenergetycznym, łatwo przyswajalnym oraz smacznym produktem paszowym. Powstał on w procesie produkcyjnym na bazie produktów piekarskich, cukierniczych oraz czekolady.
karta produktu - MĄCZKA BISZKOPTOWA
Mączka Biszkoptowa jest wysokoenergetycznym, łatwo przyswajalnym oraz smacznym produktem paszowym. Powstał on w procesie produkcyjnym na bazie produktów piekarskich, cukierniczych, czekolady oraz słodyczy.
karta produktu - MĄCZKA CZEKOLADOWA AC
Mączka czekoladowa AC jest wysokoenergetycznym, łatwo przyswajalnym oraz smacznym produktem paszowym. Powstał on w procesie produkcyjnym na bazie produktów piekarskich, zbożowych, czekolady, kakao oraz produktów cukierniczych oraz produktów antyzbrylających (AC).
karta produktu - MĄCZKA CZEKOLADOWA
Mączka czekoladowa jest wysokoenergetycznym, łatwo przyswajalnym oraz smacznym produktem paszowym. Powstał on w procesie produkcyjnym na bazie produktów piekarskich, zbożowych, czekolady, kakao oraz produktów cukierniczych.
karta produktu - ŚRUTA SŁONECZNIKOWA
Śruta słonecznikowa powstaje z nasion słonecznika, z których podczas ekstrakcji wydobywa się olej słonecznikowy.
Charakteryzuje się dobrym źródłem białka i aminokwasów siarkowych w porównaniu do innych śrut.
karta produktu - VINASSA – JEDNOSKŁADNIKOWA PASZA Z BURAKA CUKROWEGO
Vinassa jest, analogicznie jak melasa, w konsystencji podobnym do miodu ciemnobrązowym syropem. Vinassa jest produktem ubocznym powstałym w procesie fermentacji melasy.
karta produktu